Thursday, February 23, 2012

Pengembaraan Azril, Azlina, Fatimah, Muhaimin dan Nur

Pengembaraan Azril, Azlina, Fatimah, Muhaimin dan Nur Hannah
Catatan 29 Oktober 2011

Kisah ini merupakan kesinambungan dari kedatangan keluarga mertua Azril dari Pahang ke Bukit Mertajam serta kisah isteri Azril yang menemani Azril selama seminggu di kuarters. Kisah kami berjalan jalan dan mencari kedai makan yang sedap serta penceritaan tentang adik adik Azril yang menemani azril balik ke Kuantan...

Maka penceritaanku bermula disini.........

Setelah jam menunjukkan pukul 4.00 pagi Azril dan isteri tercinta pun terus bersiap dan pada jam 4.30 kami pun keluar dari kuarters menuju ke rumah mak dan ayah di Taman Permata. Setibanya kami disana kani terkejut apabila melihat kesemua adik adik Azril telah pun bersiap dan meluru masuk ke dalam kereta. Setelah Azril dan Puan Azlina bersalaman dengan ayahanda dan bonda tercinta maka kami pun memulakan perjalanan dengan ceria, antara yang paling ceria adalah Encik Muhammad Muhaimin, Cik Fatimah Zahra dan Cik Nur Hannah. Semasa didalam kereta, Azril pun berjenaka dengan adik adik Azril dan seperti biasa dialog pun bermula.

Azril         :   Awai betoi hangpa bangun, bangun pukui berapa?
Fatimah    :   Kami tak tidoq sebab tak sabaq sabaq nak pi Kuantan
Azril         :   Haa.... biaq betoi hangpa ni
Nur          :   Betoi abang kami tak tidoq pun, hahahahaha
Muhaimin :   Sebab tu la ni kami mengantuk kami rasa nak tidoq dalam qeta sebab sejuk
Azril         :   Takpa tidoq pun takpa satgi abang gerak hangpa semua nanti.

Tidak lama kemudian, Azril pun terus masuk terus ke Lebuhraya Utara Selatan dan pemanduan penuh ceria dengan kelajuan yang dibenarkan pun bermula. Keadaan di Lebuhraya Utara Selatan menghala ke selatan pada waktu tersebut amatlah lengang dan kami berasa amatlah selesa. Pada jam 5.30 pagi kami pun berhenti Hentian Rehat dan Rawat Sungai untuk Subuh dan makan pagi. Setelah  kami makan pagi kami pun meneruskan pemanduan kami sehingga ke Plaza Tol Jalan Duta.

Setelah keluar dari Plaza Tol Jalan Duta Azril terus memandu kereta menyusur masuk ke Lebuhraya Duke dan keluar dari Lebuhraya Duke menuju ke Plaza Tol Gombak. Dari Plaza Tol Gombak menyusur lebuhraya berbukit ke Plaza Tol Bentong yang merupakan lebuhraya berbukit yang tajam. Dari Lebuhraya Bentong kami menyusur masuk ke Plaza Tol Karak dimana pemanduan yang selesa akan bermula, ini adalah kerana Plaza Tol Karak adalah lebuhraya biasa yang kurang berbukit dimana bermulanya Lebuhraya Pantai Timur. Pada pendapat Azril, kemuncak keseronokan pemanduan bermula di Lebuhraya Pantai Timur. Sehingga ke hari ini Azril berharap agar Lebuhraya Pantai Timur disambung terus sehingga ke Kuala Terengganu. Sejam kemuadian kami pun sampai di Kuantan dan setelah sampai kami pun terus berehat bagi menghilangkan penat.

Pada waktu tengahari, Puan Azlina pun memasak makanan tengahari untuk suaminya dan adik iparnya dan pada sebelah malamnya Azril membawa isteri dan adik adik Azril makan di sebuah kedai makan iaitu Restoran Sinar Indah Kuantan. Selepas kami makan malam kami pun terus ke kompleks membeli belah iaitu 'East Coast Mall'. Tujuan kami kesana selain dari membawa adik adik Azril berjalan jalan, Azril juga ingin mencari kasut disebabkan kasut Azril telah pun koyak. Setelah balik dari kompleks membeli belah tersebut Azril membawa adik adik Azril pergi ke pantai yang terkenal di Kuantan iaitu Pantai Telok Chempedak.

Pada keesokkan harinya iaitu pada 30 Oktober 2011 setelah makan pagi adik adik Azril pun terus menolong Azril membasuh kereta dan selepas proses basuhan kereta kami pun keluar sekejap ke bandar Kuantan. Azril pun meninggalkan adik adik Azril bermain air laut di pantai Telok Chempedak dan setelah habis urusan Azril dan isteri azril di bandar Kuantan kami pun terus ke Pantai Tok Chempedak untuk makan tengahari disana. Selesainya kami makan disana kami pun balik ke rumah dan adik adik Azril pula menolong kak ipar mereka memasak untuk bekalan makanan ketika kami balik nanti.

Setelah jam menunujukkan pukul 5.00 petang Azril pun terus memandu balik ke Bukit Mertajam dan Azril pula meninggalkan isteri azril di Kuantan dengan perasaan sedih. Setelah 2 jam perjalanan Azril dan adik adik Azril pun berhenti di Hentian Sebelah Genting Sempah. Setengah jam kemudian kami pun memulakan semula perjalanan dan kami pun berhenti di Hentian Rehat dan Rawat Tapah pada jam 9.30 malam untuk makan bekal makanan yang dimasak oleh Puan Azlina. 2 jam kemudian Azril dan adik adik azril pun sampai di Bukit Mertajam. Antara insan yang paling gembira adalah adik adik Azril iaitu Encik Muhammad Muhaimin, Cik Fatimah Zahra dan Cik Nur Hannah, ini adalah kerana pengalaman 2 hari mereka di Kuantan meninggalkan 1001 kenangan tersendiri.

 Encik Muhaimin ceria ketika bergambar selepas kami makan pagi di Hentian Rehat Sungai Perak
.
Cik Nur Hannah tak mengantuk pun. Gambar dirakamkan ketika jam 6.10 pagi
.
 Cik Fatimah Zahra dan Cik Nur Hannah tak tau depa ceria sangat sampai tutup mulut habih
.
Awat Muahimin dok garu tanah tu
.
 
 
Nur Hannah kelihatan ceria dan gembira di Pantai Telok Chempedak
Kita makan dulu
.

No comments: