Tuesday, January 17, 2012

Rombongan ke Pulau Pinang

Rombongan ke Pulau Pinang
Catatan 21/10/2011

Setelah Azril tamat kursus Instun Tanjong Malim Azril pun terus pulang ke rumah isteri Azril di Kuantan, perjalanan Azril ke sana amatlah mudah kerana semasa Azril berkursus disana, Azril menaiki kereta sendiri. Perjalanan bermula dengan lancar sekali ketika Azril menyusur masuk ke Plaza Tol Tanjong Malim seterusnya masuk ke Lebuhraya Utara Selatan. Keadaan pemanduan yang tenang itu kadang kadang terganggu akibat terdapat beberapa kereta yang terkejut dengan kehadiran Polis Trafik di menara pemerhati dan terus membrek kereta. Keadaan ini amatlah menggangu ketenangan pemandu pemandu lain. Setelah 15 minit kemudian kedaan menjadi reda dengan pemandu pemandu lain boleh memberi tumpuan sepenuhnya pada pemanduan.

Sejam kemudian Azril pun sampai di Plaza Tol Jalan Duta dan Azril pun terus menyusur kereta ke lorong menghala ke Lebuhraya Duke. Pemanduan diatas Lebuhraya Duke juga terkawal disebabkan pergerakan trafik begitu lancar sekali. 15 minit kemudian Azril pun sampai di Lebuhraya Kuala Lumpur Karak atau Lebuhraya Karak. Pemanduan juga lancar disana dan 10 minit kemudian selepas keluar dari Terowong Genting Sempah pemanduan menjadi sedikit perlahan disebabkan keadaan bukit bukaunya. Tiba tiba hujan turut dengan lebatnya dan Azril terus memperlahankan jentera kesayangan Azril. 5 minit kemudian azril terpaksa membrek kereta dengan keadaan mengejut, ini adalah disebabkan terdapat beberapa kenderaan tersadai di tepi jalan akibat terlanggar pembahagi jalan dan ini menyebabkan pemandu pemandu terpaksa memperlahankan kenderaan masing masing agar tidak melanggar kereta tersebut.

Hati Azril menjadi sedikit berdebar disebabkan kedaan tersebut dan azril pun meneruskan perjalanan dengan agak perlahan disebabkan jalan masih lagi licin dan kadang kadang terasa kelicinan jalan pabila sampai di jalan yang berliku. Setelah sampai di Plaza Tol Bentong keaaan masih lagi perlahan disebabkan hujan dan tiba tiba sekali lagi Azril terpaksa memberhentikan kereta dengan mengejut ini adalah disebabkan terdapat beberapa kemalangan di pembahagi jalan. Setelah menempuh perjalanan yang agak lama Azril pun sampai di Kuantan.

Setelah sampai Azril terus berehat disebabkan letih dan Puan Azlina pula menyiapkan beg dan pakaian disebabkan kami akan balik ke Bukit Mertajam dengan kereta pada hari Ahad nanti. Setelah makan malam Azril dan Puan Azlina berkongsi cerita antara satu sama lain. Topik perbincangan kami agak menarik disebabkan Puan Azlina akan bercerita tentang tentang kedaan seminggu dirinya di tempat kerjanya dan Azril pula bercerita tentang pengalaman Azril di tempat kursus dan kawan kawan baru yang Azril jumpa disana.

Pada keesokkan harinya iaitu pada 22/10/2011 Azril dan isteri tercinta pun balik ke kampung Puan Azlina yang terletak di Felda Jenderak Utara dan setibanya kami disana kami pun mendengar berita yang yang menggembirakan iaitu Abah Mertua Azril iaitu Tuan Ahmad bin Darus akan turut balik sekali ke kuarters pada keesokkan harinya iaitu hari Ahad. Setelah kami bersalaman antara satu sama lain kami pun terus masuk kedalam rumah. Pada malamnnya setelah kami makan malam kami pun terus menonton televisyen dan kami pun terus bermain main dengan anak saudara kami Nur Irfaan.

Pada 23/10/2011, kami pun bersiap balik ke Bukit Mertajam dimana kami keluar terlebih dahulu dan Abah Mertua Azril akan menyusur kemudian. Keberangkatan pulang kami dengan riang gembira ini diceriakan dengan kehadiran Puan Aizaan dan anaknya Nur Irfaan. Perjalanan kami yang jauh menjadi dekat dengan gelak tawa kami apabila melihat telatah Nur Irfaan. 4 jam kemudian kami pun sampai di Hentian Sebelah Tapah dan kami pun berhenti makan disana, setelah sejam kami berehat kami pun meneruskan perjalanan.

Setibanya kami di Bukit Mertajam hujan turun dengan lebatnya dan tiba tiba keadaan menjadi sesak dan kami pun cuba berfikir dan pelbagai andaian muncul apabila kami melihat kebanyakkan kereta berpatah balik. Rupanya rupanya banjir kilat telah terjadi dihadapan simpang masuk ke kuarters. Pelbagai usaha telah dilakukan oleh kami untuk ke kuarters termasuk memandu di jalan kampung tetapi kebanyakkan jalan telah ditengelami oleh air. Tiba tiba kami mendapat idea lalu kami naik di Bukit D.O lalu kami pun terus sampai ke kuarters dan Azril pun terus terfikir sekiranya Azril tahu keadaan tersebut tentu Azril akan melalui jalan tersebut terlebih awal.

Sejam kemudian Abah Mertua Azril pun menelefon kami memaklumkan bahawa mereka telah sampai di Bukit Merah dan setengah jam kemudian kami pun menunggu di Plaza tol. Setelah Abah Mertua Azril sampai kami pun terus pulang ke kuarters. Pada sebelah malamnya kami pun makan di kedai makan Char Keow Teow Alka Ria. memang tidak dinafikan Char Keow Teow disitu memang sedap dtambah pula dengan pelbagai rasa membuatkan kami tidak akan lupa kelazatan makanan tersebut.

Pada keesokkan harinya pada 22/10/2011 Azril berkerja seperti biasa manakala isteri tercinta membawa keluarganya pergi bersarapan di kedai masakan panas Pak Long yang terletak di sebelah Stesen Minyak Shell. Pada waktu tengahari isteri tercinta memaklumkan pada Azril bahawa Abah Mertua Tuan Ahmad , Mak Mertua Puan Halijah, Kak Ipar Puan Azilawati dan Adik Ipar Puan Aizaan serta anaknya Nur Irfaan ingin makan nasi kandar di Seberang Jaya iaitu di Restoran Nasi Kandar Kassim Mustafa dan pada waktu rehat Azril terus ke sana. Sesampainya di sana kami pun makan dengan berselera sekali sehingga tambah 2 pinggan dan selepas makan Azril pun pulang ke tempat kerja meneruskan kerja seperti biasa. Pada petangnya Azril membawa Abah Mertua ke bengkel membaiki kenderaan bagi menukar kasut brek yang telah haus.

Pada malamnya Azril terus membawa keluarga isteri tercinta melawat Mak dan Ayah di Taman Permata dan disana Mak dan Ayah menghidangkan pelbagai lauk dan kami semua makan dengan berselera sekali. Setelah makan Abah Mertua Tuan Ahmad , Mak Mertua Puan Halijah, Kak Ipar Puan Azilawati dan Adik Ipar Puan Aizaan bersembang antara satu sama lain  dan bertukar fikiran dengan ayahanda dan bonda, manakala Nur Irfaan pula memmerhatikan Muhaimin sedang bermain permainan di telefon bimbit. Selepas makan malam Azril pun membawa keluarga isteri Azril pulang ke kuarters. Pada 23/10/2011 Abah Mertua, Emak Mertua, Kakak Ipar dan Adik Ipar dan anak saudara pun meninggalkan kuarters balik ke Pahang dan manakala Puan Azlina menyabung cutinya sehingga ke hari Ahad menemani Azril di Bukit Mertajam.

 Azril ketika di Asrama
Baju ni Puan Azlina yang hadiah :)
.
 Rama rama besaq ni akan higgap di lantai apabila waktu malam sahaja
.
 Peluh dah selepaih naik lima tingkat tangga ke kelas
.
 Keadaan kelas sewaktu majlis penutup
.
Azril ketika di rumah Abah Metua di Felda Henderak Utara
.
Cepatlah sikit Angah, saya tak sabar  sabar dah ni nak balik Pulau Pinang
 Irfaan ketika di kuarters sebelum balik ke Pahang
.
Sambil duduk Irfaan melambaikan tangannya

1 comment:

Anonymous said...

Suka blog ni. Bkn sng org lki nk tls ksh hdp mrka.