Tuesday, February 21, 2012

Kuarters Banjir.....

Kuarters Banjir.....
Catatan 28 Oktober 2011

Hujan agak lebat ketika Azril di pejabat dan ketika Azril balik kerja pada jam 5 petang pula hujan agak renyai renyai dan ketika Azril melalui jalan dihadapan Sekolah Tinggi Bukit Mertajam atau Bukit Mertajam High School Azril mendapati keadaan agak sesak dengan pelbagai kenderaan yang berhenti di tepi jalan. Azril pun terus berfikir lagi dan soalan yang pertama yang muncul di fikiran Azril adalah "Adakah jalan di hadapan kuarters banjir lagi?". Azril dapati puluhan kereta berpatah balik ketika itu dan Azril terus memandu kereta mara ke hadapan dan memang tepat apa yang Azril fikirkan dan jawapan Azril adalah "Ya" kepada persoalan yang Azril fikirkan lagi.

Rupa-rupanya Jalan Bukit dan jalan dihadapan kuarters banjir lagi. Pelbagai soalan muncuk ketika itu disebabkan isteri Azril ada di rumah. Tanpa berlengah lagi, Azril terus meletak kereta di sebelah taman perumahan yang tidak bernama dan Azril terus meredah banjir dengan pakaian kerja dan Azril bernasib baik kerana kuarters yang di diami oleh Azril tidak banjir. Setelah sampai di rumah, isteri Azril telah bersiap untuk makan laksa di warung di Taman Desa Damai. Maka dialog pun bermula :-

Azril   :   Jom kita pi makan laksa. Bawak payung sekali?
Azlina :   Abang!, kereta mana?
Azril   :   Kereta ada kat sebelah jejantaih tu, abang letak kat depan rumah orang tu.
Azlina :   Kenapa dengan kereta bang?, jadi apa?
Azril   :   Qeta tak jadi apa, cuma abang saja letak kat sana sebab banjir.
Azlina :   Haaaa, banjir, habis tu kita nak buat macam mana ni?
Azril   :   Tak pa kita redah sat saja banjir tu lepaih tu kia sampai kat kereta nanti.
Azlina :   Hmm, nanti basah nanti seluar ayang kena banjir
Azril   :   Takpa sikit saja banjir tu tak sampai lutut pun
Azlina :   Jom kita pi sana makan

Setelah meredah banjir sejauh 150 meter kami pun sampai di kereta dan Azril terus memandu kereta terus ke Taman Desa Damai, sesampainya kami disana kami pun terus makan laksa dengan berselera sekali. Setelah habis makan dialog pun bermula lagi.

Azlina :   Tadi abang kata banjir tu tak jauh, bila dah lalu memang jauh jugak
Azril   :   Memang masa abang lalu tadi ayaq banjir tu tak banyak lepaih tu tiba tiba ayaq dia naik
Azlina :   Dalam jugak banjir tu abang kata takat betis saja tapi takat lutut dah
Azril   :   Tu lah abang rasa takat betih abang saja tapi tak tau kata ayaq banjir kena lutut sayang.
Azlina :   Abang kan tinggi kan sebab tu abang kata air tu tak tinggi
Azril   :   Haahahaha
Azlina :   Nasib baik laksa ni sedap, redah banjir macam mana pun tak apa janji laksa ni sedap
Azril   :   Betoi tu, hahahaha

Selepas makan laksa kami pun balik ke kuarters dan nasib menyebelahi kami apabila air banjir telah surut dan kami pun boleh balik rumah dengan menaiki kereta. Pada sebelah malamnya Azril pun pergi ke rumah ayahanda dan bonda tercinta dan disebabkan kami ingin balik ke Kuantan pada awal pagi esok maka kami pun makan malam di rumah mak dan ayah. Seperti biasa kami pun terus makan dan bersembang antara satu sama lain dengan kedaan riang dan gembira, kegembiraan dapat dilihat apabila isteri Azril dan adik adik Azril berjenaka anatara satu sama lain.

Akhirnya setelah perbincangan dijalankan dan kami akan balik ke Kuantan pada jam 4.30 pagi dan antara yang turut serta dalam keberangkatan pulang Azril dan Puan Azlina balik ke Kuantan adalah adik adik Azril iaitu Cik Fatimah Zahra, Encik Muhammad Muhaimin dan Cik Nur Hannah

 Yang ni kat kat tepi pun dah takat betih
.
Takpa janji dapat makan laksa :)

No comments: