Tuesday, May 31, 2011

Azril Azlina @ Taman Botanikal Melaka

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ
.
Asalamualaikum, Segala puji bagi Allah S.W.T Tuhan Pencipta langit dan bumi yang merupakan kemuncak keAgungan cinta yang tiada batasan. Selawat dan Salam ke atas yang dicintai dan teramat dirindui junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga baginda dan para sahabat sekalian
.
Azril Azlina @ Taman Botanikal Melaka

Catatan 03/04/2011

Catatan ini merupakan kesinambungan dari perjalanan Azril dan isteri tercinta di negeri Melaka dan lawatan sekitar ke tempat menarik yang ada disana. Setelah isteri Azril tamat berkursus lalu kami terus bersiap untuk balik. Kami pun mendaftar keluar dari hotel Emperor dan sempat juga kami bergambar dihadapan hotel tersebut. Disebabkan Azril dan Puan Azlina bercuti pada keesokkan harinya maka kami pun bercadang untuk melawat beberapa tempat yang menarik sekitar Melaka. Apa yang penting kami harus sampai ke Kuantan sebelum tengah malam ataupun sebelum esok pagi disebabkan esok malam Azril akan menaiki bas balik ke Bukit Mertajam.

Setelah setengah jam perjalanan kami pun berhenti makan disebuah kedai yang menyajikan nasi beriani, apakan daya Azril terlupa nama kedai tersebut tetapi nasi beriani yang disajikan memang sedap setaraf nasi beriani Bukit Mertajam. Setelah 20 minit kami pun bergerak satu tempat yang kami teringin sangat hendak pergi iaitu Taman Botanikal Melaka. 

Setelah sampai disana kami pun menyewa sebuah kenderaan elektrik yang dinamakan buggy yang terdapat disana. Setelah kami diterangkan tentang kegunaan kenderaan tersebut maka Azril dan Puan Azlina terus menaiki kenderaan tersebut dan berpusing pusing sekitar Taman Botanikal Melaka. Apa yang menariknya kami diberi peringatan agar tidak melebihi masa jika kami melebihi masa kami harus membayar jumlah masa yang kami lewatkan. Selain dari itu Azril dan Puan Azlina juga diterangkan bahawa kenderaan tersebut anya boleh bergerak 20km/j sahaja.

Azril duduk dihapan sebagai penunggang kenderaan tersebut manakala isteri tercinta duduk dibelakang Azril sebagai pembonceng. Maka pengembaraan kami pun bermula dengan keadaan yang sungguh meriangkan dimana kami dapat melihat keindahan flora ciptaan Allah SWT yang terdapat disana

Azril diatas kenderaan elektrik yang dinamakan buggy
.
Senyuman dari seorang suami berlatarbelangkan alam yang sungguh menenangkan
.
Giliran isteri tercinta menaiki kenderaan elektrik tersebut
.
Seorang jejaka kacak sedang memikirkan sesuatu
.
Terdapat gangguan perjalanan :)
.
Puan Azlina bergambar disebelah pokok bunga jarum yang indah
.
Kelihatan bunga Azril yang jelita bergambar berlatarbelakangkan bunga orkid yang cantik
.
Kita rehat dulu........
.
Antara tumbuhan yang terdapat di Taman Botanikal Melaka
.
Azril dihadapan papan tanda yang menerangkan sejarah Taman Botanikal Melaka
.
Antara bunga bungaan yang indah yang terdapat di Taman Botanikal Melaka
,
Setelah kami memulangkan kenderaan "buggy" tersebut kami pun meronda sekitar Taman Botanikal dengan berjalan kaki. Memang cantik tempat tersebut, tiada langsung sampah yang ditemui yang ada hanyalah daun daun kering sahaja. Setelah 2 jam kami disana kami pun bercadang untuk ke tempat menarik yang lain pula. Kalau diikutkan hati memang kami berat hati untuk meninggalkan Taman Botanikal tersebut disebabkan ketenangan yang ada disana, tapi apakan daya kami peruntukan masa kami tidak mencukupi. Selepas kami keluar dari Taman Botanikal Melaka kami pun bercadang untuk ke tempat yang lain pula di negeri Melaka dan menghayati keindahan alam yang terdapat disana.

No comments: