Tuesday, September 06, 2011

Persediaan Sebelum Bercuti Raya


Persediaan Sebelum Bercuti Raya 
Catatan 26 Ramadhan 1432 Hijrah bersamaan 26 September 2011 

Gambar diatas dirakamkan disebuah tempat yang paling sunyi di pejabat tempat Azril berkhidmat dan tiada tujuan Azril merakamkan gambar tersebut. Apa yang pasti jam telah menunjukkan pukul 5.20 petang dan Azril masih lagi tidak pulang kerumah ini adalah kerana terlalu letih. Apa yang pasti Azril memang sukakan keletihan di bulan puasa, pada pendapat Azril barulah terasa nikmat puasa jika Azril berasa letih dan barulah Azril dapat merasai betapa peritnya kelaparan dan dahaganya orang yang tidak mempunyai makanan. 

 Antara punca yang menyebabkan Azril terasa letih hari ini adalah Azril telah melakukan banyak rondaan dan lawatan ditapak dari pagi sehinggalah ke petang, bermain dengan matahari dan peluh adalah perkara biasa bagi Azril sebagai perkerja unit luar kadang kadang bila terlampau banyak berpeluh sehingga baju menjadi basah. Apa yang akan membuatkan Azril tersenyum seorang diri adalah di hari ini Azril berjaya menyelesaikan bebarapa tugasan yang diberikan dengan cepat dan Azril berjaya membuat 7 laporan mengenai kerja serentak dan fail terus dihantar. Ini juga membolehkan Azril bercuti nanti dengan tenang dan fikiran tidak akan melayang memikirkan tugasan yang tidak disiapkan. 

 Antara perkara yang difikirkan oleh Azril adalah :- 

 6.30 petang - pergi ke rumah mak dan ayah untuk berbuka puasa bersama sama 

11.00 malam - balik ke kuarters 

Esoknya 27 Ramadhan 1432 Hijrah bersamaan 27 September 2011 

8.00 pagi - Pergi ke Terminal Bas Penang Sentral, Butterworth 

9.00 pagi - naik bas ke Kuala Lumpur (Hentian Puduraya) 

2.30 petang - naik bas pula ke Temerloh 

6.00 petang - sampai rumah abah mertua di Felda Jenderak Utara 

7.26 malam - berbuka puasa bersama sama 

9.30 malam - bertolak balik dari rumah abah metua dengan menaiki kereta bersama isteri tercinta bagi meraikan 1 syawal di Bukit Mertajam.

...............................................
..................................
........
Catatan hari ini
Alhamdulilah semua perancangan berjalan dengan lancar sekali dan Azril dan Puan Azlina sampai di kuarters pada pukul 5 pagi setelah kami bersahur di Kedai Makan Char Keow Teow Alka Ria. Setelah subuh kami lena dengan begitu nyenyak dan tidak sedar adik Azril Encik Azil Fikri menelefon kami pada jam 6.45 pagi untuk mengambilnya di Terminal Penang Sentral disebabkan dia dan isterinya Puan Faezah baru sampai dari Melaka. 

No comments: