Thursday, January 13, 2011

Luahan Perasaan - Rasa Macam Nak ........ Saja

Luahan Perasaan - Rasa Macam Nak ........ Saja
.
Bukan hendak menyesal tetapi perkara tersebut telah terjadi. Suka atau tidak suka terpaksa menerima seadanya. Bukan apa pun, sengaja Azril letak ruangan kosong kat situ. Ini adalah berkenaan perasaan yang membuatkan Azril berasa demikian. Ini adalah berkenaan gambar dibawah .....
.

Inilah gambar yang membuatkan Azril berasa macam nak pengsan saja. Cuma rasa tetapi tidak pun.
.
Alkisahnya....... Minggu lepas Azril menghantar kereta ke Pusat Servis EON yang terletak di Prai, tujuan Azril menghantar kereta disana adalah untuk menggantikan minyak enjin dan penapis minyak setelah 5000 km perjalanan setiap pusingan. Sejak Azril membeli kereta tersebut pada tahun 2006 sehinggalah ke hari ini Azril akan menghantar kereta ke Pusat Servis EON kerana disana Azril akan mengetahui apakah permasalahan yang dialami oleh kereta Azril.

Berbalik pada cerita minggu lepas, setelah azril pergi ke kaunter servis dan penasihat servis pun menaip nombor kenderaan Azril dan keluarlah data data yang menunjukkan tentang apa perlu diperiksa bagi servis kali ini. Setelah perbincangan dijalankan maka penasihat servis tersebut memberitahu Azril bahawa Azril perlu menukar minyak enjin dan penapis minyak sahaja dan beliau mengingatkan Azril bahawa Azril perlu menukar tali sawat (timing belt) pada minggu hadapan iatu hari ini. Ini adalah kerana sejak dari tahun 2006 azril belum lagi menukar talisawat tersebut.

Setelah itu Azril menyerahkan kunci pada penasihat servis tersebut dan beliau membawa masuk kereta Azril kedalam bengkel dan beliau pun masuk semula ke kaunter dan menyerahkan kereta Azril pada juruteknik bertugas untuk tindakan sususlan.

Setelah kereta diangkat dengan menggunakan peranti kuasa cecair atau hidraulik maka minyak enjin dikeluarkan dan juruteknik tersebut memeriksa bahagian bawah kereta Azril dan Azril pun bertanya padanya tentang penyerap hentak (shock absorber) maka juruteknik tersebut memberitahu Azril yang penyerap hentak dibahagian belakang telahpun rosak. Ini adalah kerana minyak meleleh di pemukaan alat tersebut.

Setengah jam kemudian kereta Azril pun siap diservis dan Azril pun bertanya pada penasihat servis berkenaan harga talisawat dan penyerap hentak tersebut dan pabila harga tersebut diumumkan Azril pun terus terdiam. Azril pun membayar kos servis minyak enjin tadi dan azril pun membuat temujanji untuk menghantar kereta pada minggu hadapan iatu hari ini.

Pagi tadi 13/01/2011 Azril pun menghantar kereta Azril seawal jam 8 pagi dan kawan Azril Encik Radzi datang mengambil Azril setelah kereta dimasukkan didalam bengkel. pada jam 3.30 petang penasihat servis menelefon Azril dan memaklumkan bahawa kereta azril telahpun ditukar talisawat dan penyerap hentak dan azril terus bergegas kesana dan Azril menerima bil yang membuatkan Azril rasa macam nak pengsan. hahaaha. Inilah cerita yang azril hendak ceritakan disini.......

Sekadar luahan perasaan ..........

2 comments:

Anonymous said...

Klu tk salah tekaan saya en.azril mesti kena bayar dlm anggaran lingkungan RM800... btol tak.... relaks la saudara....kereta ni umpama seperti isteri kita....klu dia sakit dan meragam mesti kita tk selesa nk bawa kan.....

DARI NUKILAN GAGAK DI RIMBA

azril said...

Salam saudara

Kos dia lebih kurang macam tu lah
sebab tu aku rasa macam nak pengsan saja bila tengok bil tu........

:)