Wednesday, May 12, 2010

Zaman Internet

Zaman Internet

Sebut saja internet semua orang tahu, sampai budak yang tadika pun tahu apa itu internet. Dekat Bukit Mertajam ni aku ingat lagi bila ada kafe siber waktu tu tahun 1998 dimana capaian internet menggunakan talian dail. Waktu tu kalau sejam harganya lebih kurang RM 3 sampai RM 5 mengikut kecepatan muaturun. Waktu tu kalau nak cari apa apa maklumat tak berapa ada sangat maklumlah benda tengah baru lagi.

Baiklah aku nak mulakan catatan aku berkenaan dengan laman sosial yang sekarang ni dah jadi macam cendawan lepas hujan, banyak sangat antara yang terkenal adalah Friendster, Myspace, Twitter, Facebook dan banyak lagi.

Bercerita tentang Facebook kebanyakkan rakyat Malaysia ada facebook termasuk pemimpin atasan. Antara orang yang aku rapat yang mempunyai akaun facebook adalah adik adik aku. Sampai segalanya tentang diri mereka diletakkan di facebook.

Antara soalan yang kerap ditanya oleh adik adik aku adalah

"Abang kenapa takdak akaun facebook boleh kami jadikan abang kawan kami" kata depa

"Abang malaslah" kata aku

"Abang tau tak nanti abang boleh berkenalan dengan kawan kawan dari seluruh dunia tau tak lepas tu nanti abang boleh ikuti berita terus dari facebook. Bila kawan abang dah ramai nanti abang boleh cakap apa saja macam nak berleter dalam facebook pun boleh. Abang ni bila orang cakap senyum macam nak perli sebab apa?" kata depa

"Abang sebenarnya suka nak suarakan isi hati abang dalam blog saja sebab kalau abang kata apa apa pun tak sapa nak marah"

Lalu adik aku pun pergi sebab gagal pujuk aku. hahahahaha

.................................................

Salah satu pembaziran dalam penerbitan..............................................

No comments: