Monday, June 01, 2009

Cuti Cuti Malaysia - Cameron Highland

Cuti Cuti Malaysia - Cameron Highland
.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ
.
Pada 23/04/2009 yang lalu selepas balik dari kerja dalam pukul 5 aku terus pulang ke kuarters dan seterusnya bersiap dan dalam pukul 5.30 aku pun terus menuju ke Terminal Butterworth dan sekarang dikenali sebagai Penang Sentral dan aku pun terus menaiki bas MARA Liner.
.
Bas bergerak pada pukul 6.00 petang dan bas pun sampai di Hentian Puduraya pada pukul 10.40. Selepas solat dan makan aku pun terus menunggu bas ke Kuantan pada pukul 11.59 malam..Pada pukul 11.45 malam bas MARA Liner ke Kuantan pun sampai dan kami semua dibenarkan mengambil tempat masing masing seperti biasa aku akan ambil tempat 3A sebab 3A adalah "single seat".
.
Pada tepat pukul 11.59 bas pun bergerak menuju ke Kuantan dan pada pukul 3.15 pagi bas akan sampai di Tol Gambang dan aku akan meminta pemandu bas menurunkan aku di Tunas Mart, jarak antara Tol Gambang dan Tunas Mart adalah 15 km dan isteri aku akan menunggu di sana dan kami pun pulang ke rumah. Begitulah rutin mingguan aku.
.
Pada 24/04/2009 pukul 4.30 pagi aku dan isteri aku pun memulakan perjalanan ke Cameron Highland tujuan kami ke sana adalah kerana isteri aku kursus disana sehingga hari Sabtu ni. Isteri aku kursus pada waktu pagi dan petangnya kami merancang untuk meronda ronda disekitar Cameron Highland.
.
Pada pukul 11.00 pagi kami pun sampai di Cameron Highland agak jauh sedikit perjalanan kami kerana kami melalui Simpang Pulai dan jarak direkodkan adalah sejauh 446 km. Pabila sampai kami pun daftar masuk Brincang Hotel dan aku pun terus mengambil udara segar di luar hotel. Keaadaan dingin ditambah dengan bayu sepoi bahasa menghembus cukup menyamankan dan menteteramkan jiwa.
.
Pada pukul 3.00 petang aku menghantar isteri aku dan kawan kawannya pergi ke tempat kursus dan aku pun balik hotel tidur sekejap sebab tak cukup tidur. Pada pukul 5.00 petang isteri aku telefon dan aku pun terus mengambil isteri aku balik dar tempat kursus selepas kami sembahyang Asar maka pengembaraan pun bermula..............................
.

Kami bergambar didalam kedai yang menjual tumbuhan hiasan dan bunga bungaan
.
Kami bergambar disebelah pokok renek hiasan.
.

Dengan gaya jelita Puan Azlina bergambar disebelah tumbuhan hiasan
.
Merah tak baju saya.....kalau nak tahu isteri tercinta yang beli baju ni...
.

Cantiknya bunga raya tu tapi wanita yang berdiri sebelahnya lagi cantik
.
gaya macho seorang suami bergambar disebelah tumbuhan hiasan.
.

Puan Azlina tersenyum disebelah pokok kaktus.
.
Ish ish tak sangka pokok katus yang berbulu pun ada
.

Kalau ikut hati semua bunga tu kami nak beli nak tanam kat rumah
.
Kaktus kat atas lagi besar hahahahaha. Macam macam jenis ada ....
.

Puan Azlina bergambar dihadapan puluhan pokok kaktus yang tersusun kemas
.

Setelah ke meneroka ke beberapa ladang kaktus yang berdekatan kami pun bercadang pergi ke atas bukit untuk melawat ladang stawberi pula tetapi usaha kami terbantut disebabkan hari dah gelap dan hujan. Kami pun bali bilik selepas kami sembahyang maghrib kami pun keluar ke pasar malam di Brincang,banyak juga barang yang kami beli dan selepas itu kami pun terus pergi makan di kedai berdekatan.
.
Setelah kenyang kami pun mengambil keputusan untuk meronda ronda disekitar tanah Rata dan Riglet. Setelah puas kami meronda ronda kami pun terus balik bilik ketika itu hujan turun dengan lebat tiba tiba cuaca menjadi begitu dingin sekali dan kami pun mengambil keputusan untuk melepak sebentar di luar. Setelah menikmati kenyamanan udara diluar kami pun terus masuk bilik dan tidur.
.
Pada 25/04/2008 setelah Subuh kami pun bersarapan dikedai sebelah hotel, selepas sarapan aku pun terus menghantar isteri aku ke dan kawan kawanya ke tempat kursus lalu aku pun terus balik ke hotel. Macam biasa lepas aku beli suratkhabar aku pun terus baca dan baca sampai tak larat nak baca. Tapi paling best sekali aku akan beli Utusan Malaysia dan ruangan paling suka aku baca adalah ruangan bisik bisik Awang Selamat.
.
Sedar tak sedar akhirnya aku terus lena tak sedar diri. hahahaha. Pada petangnya aku pun terus ambil isteri aku setelah habis kursus kami pun terus balik hotel bersiap siap dan terus keluar meronda ronda dan seperti kata kata aku sebelum ini "Pengembaraan Bermula".
.

Kami bergambar dihadapan deretan bunga yang menghiasi kaki lima jalan
.
kami bergambar dihadapan tumbuhan tumbuhan hiasan yang menarik perhatian.
.


Puan Azlina tersenyum bergambar disebelah pelbagai jenis pokok kaktus
.
Kami bergambar dihadapan pokok kaktus yang menariknya ada pokok kaktus yang tak pernah dilihat pun ada.
.
Nampak tak saya kat mana, hahahahahaha.
.
Bermacam macam jenis pokok kaktus pun ada di sini.
.
Letih berdiri, kita duduk sat ok tak? hahahahaha
.

Isteri aku dihadapan pokok kaktus gergasi yang menghiasi udara ladang kaktus
.

Puan Azlina bergambar dihadapan puluhan pokok katus yang terdapat di ladang kaktus
.
Hahahahahaha, bila lagi nak jadi budak budak
.
Kami bergambar diladang salad yang hijau mata memandang
.

Dengan senyuman isteri aku memetik strawberi.
.
Nak makan boleh tak ? Hahahaha
.

Nampaknya masih lagi tak penuh bakul strawberi yang kami petik tu.
.

Isteri tercinta sedang gembira bergambar dihadapan ladang teh yang menghijau
.
 Dengan perasaan cinta yang membuak buak aku pun memeluk isteri aku dan kami pun bergambar dihadapan pokok teh yang menghijau dan sejuk mata memandang. Hahahaha.
.

 Sambil duduk dan berdiri kami bergambar di ladang teh hahahaha
.
Pada 260/04/2009, kami bangun awal juga selepas kami breakfast kami terus bersiap beg untuk balik ke Penang. Perjalanan kami mulakan pada pukul 10.00 pagi dan kami singgah sekejap di pasar pagi untuk membeli sayur sayuran untuk kedua dua mak.
.
Setelah 2 jam perjalanan kami pun sampai di Bukit Merah lalu kami pun keluar dan seterusnya Bukit Merah Laketown Resort. Tujuan kami ke sana adalah untuk bergambar dan membawa isteri aku ke sana disebabkan isteri aku tidak pernah ke sana.
.
Kami bergambar disebelah Tasik Bukit Merah
.

Putihnnya itik itik ni
.

Kami bergambar dihadapan pintu masuk Taman Air Bukit Merah
.
Setelah 20 minit kami disana kami pun terus ke Taman Permata, setelah sampai disana kami pun terus makan dan 1 jam kemudian kami pun terus ke kuarters dan 2 jam kemudian bonda tercinta Puan Siti Roselina Indrayati datang membawa 2 bungkus laksa dan 1 jam kemudian kami pun terus balik ke Kuantan
.
Semasa perjalanan kami berhenti di Tapah dan Ulu Bernam manakala kami makan di Sungai Buluh dan kami pun sampai di kuantan dalam pukul 3.00 pagi dan perjalanan 557km tersebut ditempuh oleh ami dalam masa 6jam.

No comments: