Thursday, April 02, 2009

Majlis Perkahwinan Aizaan Binti Ahmad

Majlis Perkahwinan Aizaan Binti Ahmad

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ
Catatan 04/03/2009
Asalamualaikum....Aku sampai di Felda Jenderak pada waktu petang dan isteri aku Puan Azllina balik awal pagi tadi kerana pergi menziarahi jenazah arwah Tok yang baru meninggal semalam. Selepas kami sampai kami pun tolong membuat persiapan untuk hari kenduri adik ipar aku Cik Aizaan. Persiapan seperti membungkus buahulu dan coklat giat dijalankan dan kami tidak sedar masa berjalan dengan begitu pantas.
.

Inilah dia pelamin untuk hari persandingan nanti.
.

Gambar bilik tidur yang akan digunakan oleh pengantin nanti.
.
Catatan 05/03/2009
Pagi tu aku bangun agak awal sedikit selepas aku bangun aku pun khemah telah dipasang dan kami pun membungkus apa yang patut untuk diberikan pada tetamu yang hadir. Yang paling menarik semasa kami giat menjalankan persediaan kami terdengar jeritan. Rupanya rupanya ada seorang mak cik pereka hiasan meja makan beradab menjerit sebab terjumpa 2 ekor kodok dan kodok tersebut lompat ke kakinya. Hahahaha. Pada petangnya inai ditumbuk untuk menginaikan bakal pengantin.

Isteri tercinta Puan Azlina turut memakai inai

Catatan 06/03/2009 Malam Akad Nikah
Persediaan giat dijalankan untuk kenduri keesokan harinya. Pak Mertua aku Tuan Ahmad, aku dan biras aku Encik Ahamad Sapawi terus berada dibelakang rumah menolong masak dan menggoreng ayam. Mak Mertua aku Puan Halijah, Isteri aku, Kak Ipar aku Puan Azilawati dan adik ipar aku Cik Aizaan pula membuat persiapan akhir didalam rumah. Pada malamnya rombongan bakal pengantin lelaki pun tiba.


Adik Ipar Aku Cik Aizaan telah bersiap menunggu bakal suaminya datang.
.

Puan Azlina bergambar bersama Cik Aizaan
.

Isteri tercinta sedang duduk di pelamin dengan senyuman tahap 100%.
.

Puan Azlina dan kakanya Puan Azilawati bergambar
.
Giliran aku dan isteri aku bergambar di pelamin. hahahaha.
.

Isteri aku tersenyum sambil duduk di sofa.
.

Kerja kerja memtong daging giat dijalankan oleh penduduk kampung Jenderak Utara.
.

Encik Nuril Azwa pun masuk kedalam rumah.
.


Bakal bakal pengantin tersenyum dalam debaran.
.

Pengantin lelaki membaca lafaz taklik selepas habis upacara akad nikah
.

Puan Aizaan mencium tangan suaminya Encik Nuril Azwa.
.

Pengantin pun bersanding diatas pelamin setelah selesai majlis akad nikah.
.
Selepas Majlis Akad Nikah tersebut kami dikejutkan dengan berita tentang Tok isteri aku meninggal dumia, Tok sebelah Mak Mertua aku. 3 hari yang lepas Tok sebelah Pak Mertua aku meninggal harini Tok sebelah Mak Mertua aku pula yang meninggal. Aku, Isteri aku, Fikri dan Mak Mertua aku terus ke sana.
.
Sebelum itu terjadi peristiwa dimana kamera yang aku gunakan untuk video akad nikah tersebut tiba tiba terpadam dan tidak dapat merakamkan video akad nikah tersebut. Sebelum itu adik aku Koperal Azil Fikri sampai dari Negeri Sembilan. Dalam pukul 1.30 pagi kami pun pulang ke rumah dan dalam pukul 4.30 pagi Mak, Ayah, Farah, Fatimah dan Nur Hannah pun sampai kami pun makan sup tulang sehingga kami kenyang.
.
Catatan 07/03/2009
Kami bangun awal dan seterusnya aku dan isteri aku pergi membasuh meja yang akan digunakan oleh tetamu untuk makan. Setelah itu kami pun membuat persiapan untuk kenduri selepas itu kami sema terus memakai baju yang cantik cantik. Pada pukul 11.30tetamu mulai sampai dan pada pukul 1.30 rombingan pengantin lelaki pun tiba.
.

Pengantin Perempuan tersenyum sambil duduk diatas katil sementara menunggu pegantin lelaki datang.
.

dari kiri isteri tercinta Puan Azlina, adik ipar Puan Aizaan dan kak ipar Puan Azilawati dan duduk Mak Mertua Puan Halijah
.

Adik aku Cik Farah Zalina dan Cik Fatimah Zahra
.

Bonda tercinta Puan Siti Roselina bergambar bersama Cik Farah Zalina.
.

Adik kesayangan aku Cik Nur Hannah
.

Pengantin dipayung sebelum masuk ke dalam rumah.
.

Pengantin bersanding diatas pelamin.
.

Pengantin mula menyuap buah di meja makan beradap.
.

Antara hadiah yang pasangan pengantin dapat.
.
Selepas majlis kenduri maka kami pun terus mengemas barang barang dan mula menurunkan khemah dan pada pukul 5.00 petang mak dan ayah pun balik ke Bukit Mertajam dan pada pukul 6.00 adik aku azil Fikri pun balik ke Penang dan pada malamnya meriah dengan majlis buka hadiah.
.
Catatan 09/03/2009 Kenduri dirumah pengantin lelaki
Pada 09/03/2009 berlansung pula majlis persandingan dirumah pengantin lelaki dan kami semua pun turut serta di sana tetapi yang paling menariknya kenduri tersebut dijalan di Felda Jenderak Utara, ini adalah kerana pegantin lelaki juga merupakan penduduk Jenderak Utara.
.

Pengantin dipayung sebelum masuk ke dalam rumah pengantin lelaki.
.

Dengan sopan Puan Aizaan dan Encik Nuril Azwa makan di meja makan beradap.
.

Kelihatan Puan Azlina sedang makan di meja makan dan diapit oleh sepupu dan mak saudaranya
.

Pengantin tersenyum sambil makan.
.

Suasana di meja makan beradap
.
Selepas kenduri aku dan isteri aku pun pulang ke Kuantan dan pabila sampai pun terus beli barang keperluan harian dan pada malam Isnin aku pun terus balik ke Bukit Mertajam dengan menaiki bas Utama Ekspress. Nampaknya kami sekali lagi kena tinggal keseorangan aku tinggal seorang di kuarters Bukit Mertajam manakala isteri aku keseorangan di rumah sewa di Kuantan.

No comments: