Wednesday, November 02, 2011

Azril Azlina Mengembara di Pulau Langkawi

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ
.
Asalamualaikum, Segala puji bagi Allah S.W.T Tuhan Pencipta langit dan bumi yang merupakan kemuncak keAgungan cinta yang tiada batasan. Selawat dan Salam ke atas yang dicintai dan teramat dirindui junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga baginda dan para sahabat sekalian
..............................................

Azril Azlina Mengembara di Pulau Langkawi
Catatan 1-3 Oktober 2011

Pengembaraan Azril dan isteri tercinta kali ini diteruskan di Pualu Langkawi pula dan pulau pulau yang berdekatan demi mencari kebenaran sejarah. Oh ya ka? Tidak, tujuan utama kami kesana adalah kerana isteri tercinta Puan Azlina berkursus disana pada 1 hingga 3 Oktober 2011. Perjalanan kami dimulakan pada jam 6.30 pagi dari kuarters Bukit Mertajam dan perjalanan yang riang gembira terhenti sebentar di kedai makanan segera dan perjalanan diteruskan semula dan nasib menyebelahi kami pada waktu tersebut keadaan trafik diatas Jambatan Pualu Pinang bergerak lancar.

Pada jam 7.00 pagi kami pun sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan kami pun menukar tiket penerbangan dari kertas A4 yang dicetak kepada tiket disebabkan kami membeli secara dalam talian. Tidak lama kemudian paparan tv di lapangan terbang pun menunujukkan bahawa bahawa penumpang pesawat Firefly dibenarkan masuk ke balai perlepasan, tanpa berlengah kami pun terus masuk ke tempat pemeriksaan keselamatan dan menuju ke balai berlepas. Setelah Azril dan isteri tercinta masuk ke balai perlepasan kami pun duduk dibangku yang disediakan dan kami pun mengeluarkan telefon bimbit dan mengambil gambar diantara sama sama lain. Akhirnya satu pengumuman telah berkumandang yang menyuruh agar penumpang pesawat Firefly beratur dan kami pun terus masuk ke dalam pesawat dan tepat pukul 8 pagi pesawat pun memulakan penerbangannya 

Perasaan gembira, gemuruh dan teruja menguasai diri Azril pada waktu itu. Gemurunya Azril adalah disebabkan Azril memang gayat dengan ketinggian walaupun Azril pernah menaiki kapal terbang manakala perasaan gembira dan teruja pula adalah disebabkan inilah kali pertama Azril dan Puan Azlina menaiki kapal terbang bersama sama. Setelah lama kami diudara kami pun mendengar peramugari bertugas memaklumkan pada kami bahawa lampu tali pinggang keselmatan telah dipadamkan dan peramugari bertugas pun menghidangkan pada pada kami jus buah buahan. 

Tidak lama kemudia kami pun diberitahu oleh juruterbang melalui pembesar suara bahawa kami berada ribuan kilometer dari aras laut dan pesawat meluncur diudara dengan kelajuan ratusan kilometer sejam. Sedang Azril dan Puan Azlina asyik memerhatikan pemandangan dari udara, tiba tiba bunyi amaran tali pinngang dibunyikan yang mengkehendaki agar semua penumpang pesawat memakai tali pinggang. Pada waktu itu juga peramugari bertugas juga menceritakan tentang langkawi yang sekarang ini dikenali sebagai "Langkawi Geopark", ia juga mengandungi 99 pulau yang mengelinginya dan menjadikan Pualu Langkawi sebagai tempat tumpuan dunia dalam pelbagai acara. 

Sedang kami asyik mendengar penerangan yang diberikan kami pun memandang kerah tingkap dan memerhatikan kearah bawah dan "Subhanallah" adalah ayat yang keluar dari mulut kami pabila melihat puluhan pulau yang berada sekitar Pulau Langkawi, sungguh indah alam ciptaan Allah. Tidak berapa lama kemudian pesawat pun mula merendahkan penerbangannya dan 5 minit kemudian dengan lembut sekali pesawat mendarat di bumi Langkawi pada jam 8.45 pagi. 

Setelah turun dari pesawat kami pun terus masuk ke dalam Lapangan Terbang Antarbangsa Pulau Langkawi dan kami ke kaunter kereta sewa untuk menyewa kereta. Setelah berfikir dan berbincang kami pun mengambil keputusan untuk menyewa pacuan empat roda. Pemilihan tersebut adalah kerana kami ingin meronda ronda sekitar Pulau Langkawi dan meredah setiap mukabumi yang ada disana. Setelah bayaran dibuat pegawai di kaunter tersebut memaklumkan pada kami bahawa kenderaan yang akan kami sewa terdapat di luar lapangan terbang iatu di tempat letak kereta.

Tiba tiba pegawai di kaunter pun memaklumkan pada kami sesuatu..........

Pegawai : Adik tau tak satgi pukui 9.30 pagi nanti ada bot nak pi kat 3 pulau yang paling terkenai kat Langkawi ni, kalau adik nak pi satgi akak habaq kat depa suruh tunggu adik.

Azril  : Pulau?......... oklah akak kami nak pi, nak tunggu kat mana?

Pegawai : Adik kena pi kat hujung ambik papan tanda hotel ''''(lupa nama dia) lepaih tu nanti adik kena pi tunggu kat depa punya kaunter, kaunter depa kat betui betui tepi jeti. Takpa satgi akak bagi nombor telefon adik kat depa satgi depa talipon. Tapi sebelum nak jalan qeta yang adik sewa tu kena isi minyak dulu kat depan ni ada kedai minyak

Azril : Terima Kasih akak.

Selepas itu Azril pun mendapatkan kereta yang kami sewa dan pergi ke stesen minyak dan kami pun terus bergerak untuk ke jeti bot yang akan membawa kami ke PULAU...............

 Kami ketika di Balai Berlepas
.
Kami ketika di udara masih lagi gayat.
.
 Pemandangan dari udara
.
 Gumpalan awan yang cantik
.
Kecantikan alam ciptaan Allah SWT
 Masih lagi gayat sampai tak boleh nak senyum
.
 Ketika sampai di Lapanagan terbang Antarabangsa Langkawi.
.
 Isteri tercinta ketika di ruang legar lapangan terbang
.
 Azril ketika dihadapan deretan kedai bebas cukai yang terdapat di Lapangan Terbang
.
 Dibawah bumbung oren dihadapan lapangan terbang
.
Puan Azlina dihadapan kenderaan yang kami sewa

No comments: