Saturday, August 06, 2011

Gambar seribu makna. Entahlah....

Gambar seribu makna. Entahlah....

Sebenarnya azril pun tak tahu hendak cakap apa tapi adakah maksud tersirat azril masih belum mengerti. Ada orang berkata perbuatan menggambarkan seribu makna. Tapi adakah perbuatan ayah dan mak menggambarkan seribu makna mengenai maksud tersirat atau ada mesej yang ingin disampaikan pada azril dan adik adik azril.

Maksud tersurat adalah ayah dan mak telah berkerja. Mak tidak pernah berkerja sejak dari ayah dan mak berkahwin 33 tahun yang lepas. Sejak dari ayah dan mak berkahwin hingga azril mengjangkau ke usia 31 tahun ini mak adalah seorang suri rumah sepenuh masa. Tiga bulan yang lepas mak memulakan kerja.

Reaksi azril adalah terkejut. Mak cuba meyakinkan azril dan mengatakan bahawa tempat kerja mak adalah baik dan mak balik dalam keadaan yang tidak letih walupun seharian berkerja. Pada hakikatnya pada wajah mak juga menggambarkan betapa letihnya mak berkerja sepanjang hari. Tidak sampai sebulan selepas itu ayah juga memulakan kerja.

Reaksi azril adalah lagi terkejut cuba bayangkan ayah yang yang berumur 60 tahun dan mak yang berumur 53 berkerja. Ayah yang telah bersara hampir 4 tahun yang lepas berkerja semula.

Azril terfikir adakah mak dan ayah ingin berkerja adalah bagi meningkatkan pendapatan keluarga dan mengurangkan kebergantungan pada wang saraan ayah atau ada mesej jelas yang ingin disampaikan pada azril dan adik adik azril.

Apa yang pasti azril masih terkejut dan tercari cari jawapannya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

No comments: