Wednesday, January 26, 2011

Papan Tanda Yang Menarik - Bahagian 4


Papan Tanda Yang Menarik - Bahagian 4

Papan tanda jalan diatas merupakan papan tanda diatas lebuhraya yang kita akan nampak setiap kali kita menaiki mana mana lebuhraya di Malaysia ini. Pemilihan warna hijau juga amat sesuai disebabkan papan tanda akan bersinar pabila terkena cahaya di waktu malan dan diwaktu siang pula papan tanda tersebut nampak jelas dari jauh.

Baiklah bukan tentang warna papan tanda yang hendak Azril ceritakan disini tetapi tentang tulisan pada papan tanda tersebut. Apa yang menarik tetantang papan tanda diatas adalah tulisan 'Ipoh' yang dibesarkan. Tulisan tersebut dibesarkan bagi menunjukkan bahawa simpang ke Ipoh hanya 750 meter jaraknya dari papan tanda tersebut. Ini dilakukan demi mengelakkan pemandu kenderaan terlajak atau masuk ke simpang lain disebabkan perjalanan terus dari Kuala Lumpur terus ke Juru tidak perlu berhenti di Plaza Tol Jelapang sepertimana sebelum ini. 

Apa yang menariknya yang Azril hendak ceritakan disini adalah tulisan 'Ipoh' saja yang dibesarkan dan jika Azril pergi ke mana mana lebuhraya di seluruh Malaysia Azril akan dapat rasai perbezaannya.


Apapuan Aku dan Isteriku mengucapkan terima kasih kepada pihak atasan yang menyediakan Lebuhraya demi memudahkan perjalanan dan mendekatkan yang jauh dalam beberapa jam saja.

1 comment:

Anonymous said...

papan tanda tu byk nostagianya...

NUKILAN GAGAK D RIMBA