Wednesday, November 24, 2010

Luahan Perasaan - Peristiwa di Terminal Makmur Kemalrin

Luahan Perasaan - Peristiwa di Terminal Makmur Kemalrin
Azril sampai agak lewat di Terminal Makmur Kuantan semalam 23/11/2010 tetapi masih awal 10 minit dari jadual perjalanan bas. Selalunya Azril akan sampai 20 minit lebih awal. Seperti biasa setibanya Azril di Terminal Azril akan ke tandas yang terletak di tingkat atas terminal tersebut dan Azril terus turun ke tempat menunggu bas.

Baiklah apa yang hendak Azril ceritakan disini adalah berkenaan bas yang Azril naik semalam, maka penceritaan Azril bermula disini. Azril pun terus menghulurkan tiket pada pemeriksa bas tersebut dan alangkah terkejutnya Azril pabila Azril mendapati bas yang Azril naiki merupakan bas 2+2 dibahagian kerusinya dan bukannya di 2+1.

Azril agak buntu juga memikirkan bagaimana Azril akan naiki bas yang tiada bangku satu (single seat). Ini adalah disebabkan jika bangku satu Azril akan bebas bergerak dan tidur dengan tenang didalam bas. Sehingga ke hari ini Azril akan berasa tidak selesa pabila Azril naik bas yang sebelah terdapat orang lain.

Untuk kepastian Azril pun bertanya pada penjaga tiket yang juga merupakan petugas kaunter syarikat bas tersebut yang merupakan seorang lelaki yang berusia awal 20an.

Azril : Dik bas ni tak dak bangku satu ka (single seat) ka?

Petugas : Tak ada, bas tu dah rosak. Cepat naik nanti bas nak jalan.

Azril : Bukan nak jalan pun lagi 7 minit pukui 9 malam. Pukui 9 baru bas jalan kan. Saya beli tiket bangku satu nanti kalau saya naik bas bangku 2 pulak. Macamana saya nak tidoq esok saya qeja.

Petugas : Awak beli tiket bangku satu ke, dua ke sama saja harga dia macam orang lain. Orang lain tak bising pun.

Azril : Saya beli tiket ni sebab saya nak bangku satu sebab tu saya beli syarikat ni punya tiket, kalau saya tau kata tak dak bangku satu saya dah beli tiket kat syarikat lain dah. Lagi satu saya dah beli tiket ni sebulan yang lepaih bukan kemarin atau harini. Lain kali jangan buat macam ni kami semua pengguna terasa macam kena tipu saja dengan syarikat bas ni dah banyak kali dok tipu kami macam ni................. ( memang banyak sangat apa yang Azril kata tapi tak sanggup Azril nak tulis)

Petugas : ............................ huh (sambil memalingkan muka kearah lain sambil merungut seorang diri)

...........................................................
.............................
.

Setelah tepat pukul 9 malam isteri Azril Puan Azlina pun bersalaman dengan Azril dan Azril pun terus menaiki bas tersbut dengan hati yang agak membara dan nasib menyebelahi Azril pabila sampai di Temerloh pun tiada penumpang lain duduk sebelah Azril.

Sepatutnya Azril tulis berkenaan persandingan adik Azril Puan Farah Zalina tetapi disebabkan hati panas membara disebabkan jawapan petugas bas tersebut maka Azril tulis berkenaan bas tersebut harini. Sebenarnya Azril memang letih dengan kerenah syarikat bas yang tidak memahami perasaan penumpang yang mereka mahu adalah duit penumpang sahaja. Bukan apa syarikat bas tersebut mempunyai banyak bas yang baru di depo mereka tetapi sengaja mereka hendak menggunakan bas yang buruk.

2 comments:

abah aman said...

salam azril,
bawak bersabar azril... begitulah ragam manusia. terima kasih follow dan selalu-selalulah jenguk abah!

azril said...

Waalaikumsalam Abah Aman,

Ya betul apa yang Abah Aman cakap tu.

Terima Kasih kerana sudi ziarah blog saya