Tuesday, December 29, 2009

Cuti Cuti Malaysia Damai Laut Lumut Perak

Cuti Cuti Malaysia Damai Laut Lumut Perak

Tarikh : 06/12/2009 Ahad - 08/12/2009 Selasa

Tempat : Swiss Garden Resort Damai Laut Lumut

Tujuan : Seminar Kehebatan Minda dan Imej Positif

Peserta : Puan Azlina seorang saja dan aku hanya peneman tapi bukan penyibuk. Hahahaha

...........................................................................................

Perjalanan dimulakan dari kuarters di Bukit Mertajam pada jam 11 pagi 06/12/2009. Ketika itu aku dan isteri tercinta pergi bersama disebabkan pada waktu itu Puan Azlina balik ke sini.

Semasa kami masuk Tol Juru perjalanan kami sungguh seronok disebabkan perjalanan yang lancar dan kami berteima kasih kepada pihak PLUS kerana menyediakan lebuhraya yang sungguh elok dan membuatkan perjalanan kami lancar.

Dalam masa 30 minit sahaja kami telah sampai di Tol Changkat Jering dan kami pun keluar dari tol tersebut disebabkan perjalanan ke Lumut hendaklah melalui jalan biasa. Maka dengan ini perjalanan yang sungguh memenatkan dan membuatkan aku begitu tertekan disebabkan kenderaan yang melalui jalan ini bergerak dengan begitu perlahan disebabkan banyak lori penjaja ikan melalui jalan tersebut. Nasib baik ada isteri aku dialah yang menyuruh aku bersabar dan jangan menasihati aku agar jangan ikutkan perasaan.

Cuba bayangkanlah dari susur keluar lebuhraya sehingga ke Pantai Remis yang sejauh 90 km perjalanan masih lagi perlahan disebabkan beberapa pengguna jalan raya yang masih hendak makan angin dan tidak menghiraukan papan tanda. Cuba bayangkanlah kelajuan dibenarkan adalah 60km sejam dan pengguna jalanraya disini hanya bawa 40 - 50km sejam. Aku teruskan sabar melayan kerenah pengguna jalanraya yang tidak prihatin tersebut sehinggalah kami sampai di Swiss Garden Resort Damai Laut Lumut.

Akhirnya syukur kami pun sampai di sini yang sejauh 213 km yang memakan masa hampir 3 jam setengah. Selepas daftar masuk ke hotel yang memenatkan, kami pun terus merehatkan diri dan kami pun keluar mencari makanan. Kawan kawan isteri aku bersama keluarga mereka turut berada disini disebabkan mereka pun berkursus yang sama dengan isteri aku. Mereka pun keluar sekali dengan kami ke Lumut.

Kami pun keluar mengisi minyak petrol di kereta masing masing dan perjalanan kami diteruskan ke Lumut dan kami pun terus makan malam disana. Disini terdapat sebuah kedai yang menjual 20 jenis nasi goreng. Kami pun memilih nasi goreng yang namamya agak pelik sedikit dan mencuba nasi tersebut, antara nasi tersebut adalah nasi goreng pengantin, nasi goreng derhaka mertua dan banyak lagi.

Setelah kami makan kami pun ke kedai serbaneka membeli sedikit makanan seperti roti dan air mineral untuk bekalan di hotel jika lapar dan dahaga, apabila kami sampai isteri aku dan kawan kawannya pun mendaftar di lobi pendaftaran dan selepas habis daftar maka kami pun terus masuk ke bilik masing masing.

Tiba tiba di komputer riba aku terdapat satu isyarat rangkaian kawasan setempat atau WiFi dan aku pun menyambungnya dan keluarlah muka depan IE yang menunjukkan bahawa kami perlu membeli tiket prayabar bagi menggunakan WiFi tersebut. Kami sangka WiFi percuma tetapi lain pula jadinya. Hahahaha. Nasib baik aku bawa Celcom Broadband kami pun terus menggunakan Celcom Broadband untuk melayari internet. Sungguh menakjubkan disini capaian menjangkaui Capaian Paket Pindah Turun Berkelajuan Tinggi atau lebih denali sebagai HSDPA tahap 5 iatu yang paling laju dan kami pun melayari internet dengan riang sekali. "Gunalah Celcom broadband bagi kepuasan melayari internet". hahahahaha (Bukan ayat promosi tau)

Catatan 07/12/2009
Aku tidur dengan tidak nyenyak disebabkan penghawa dingin. Aku tidak boleh tidur jika bilik tidur terdapat penghawa dingin, aku pun tak tahu kenapa?, aku pun bangun pada pukul 5.30 pagi. Aku pun terus bersiap dan setelah isteri tercinta seterika baju aku, aku pun terus keluar ke tempat kerja setelah solat Subuh. Keadaan di Lumut pada waktu itu agak sunyi dan kereta tidak kelihatan yang kelihatan hanyalah lori lori ikan dan lori sawit. Dan pada pukul 8 aku pun sampai di pejabat.

Pada petangnya setelah aku habis kerja aku terus ke Lumut dan perjalanan pada petang ini disingkatkan disebabkan aku tahu di mana laluan memotong dan di simpang dan kawasan mana. Tak sampai 2 jam aku pun sampai disana. Sampai disana kau terus berehat dan aku pun terus makan panadol sebab aku demam........ ya aku demam....badan aku masa itu panas sangat dan suhu 38.5 darjah celcius. Setelah makan panadol suhu badan aku pun turun. Maka kami pun keluar ke Lumut untuk membeli apa yang patut seperti ikan masin dan hasil laut yang dikeringkan. Pada waktu ini aku dan isteri aku saja yang keluar disebabkan kawan kawan isteri aku telah keluar dengan keluarga masing masing.


Tersenyum dan bersandar pada tiang ketika gambar Puan Azlina dirakamkan
.
Aku dan isteri tercinta bergambar dihadapan lanskap di hadapan hotel.
.
Ketika dihadapan hotel dalam keadaan ceria walaupun demam
.
Setelah 45 minit menaiki kereta melalui jalan yang agak sibuk dengan kenderaan maka kami pun sampai di pekan Lumut, kami pun mencari tempat letak kenderaan dan kami pun pun letak kenderaan di hadapan 'Lumut Waterfront'. Sempat lagi bergambar hahahahaha.
.
Senyum dan ceria. hahahaha
.


Hahahah, akhirnya sakit kepala aku pun hilang maka aku pun bergambar dihadapan "Lumut Waterfront"
.

Puan Azlina senyum dihadapan "Lumut Waterfront"
.
Kami bergambar dihadapan terminal bot
.

Puan Azlina sedang memilih hasil laut yang telah dikeringkan untuk dibeli
.

Selepas puas kami meronda ronda disekitar Pekan Lumut kami pun pergi makan di kedai makan berdekatan dan setelah itu kami pun terus balik ke bilik setelah penat membeli-belah dan meronda-ronda. Setelah sembahyang kami pun terus tidur awal disebabkan penat yang teramat sangat.

Catatan 07/12/2009
Kami bangun pada pukul 5.30 pagi dan aku pun bersiap untuk ke tempat kerja yang sejauh 213km. Selepas balik dari kerja aku pun mengambil isteri aku di hotel disebabkan kursus isteriku telah tamat. Kami akan balik ke Kuantan hari ini juga.
.

kami sempat bergambar di kawasan sekitar hotel sebelum kami balik
.

Setelah bergambar kami pun meneruskan perjalanan ke Kuantan yang sejauh 486 km dan mengambil masa 6 jam setengah. Setelah sampai kami pun terus mengemas barang barang sebab kami akan berpindah ke rumah baru pada keesokkan harinya. Tanpa menghiraukan penat badan kami pun terus mengemas sehingga jam pukul 2 pagi dan terus mengangkut sedikit demi sedikit barang ke rumah baru. Pada keesokkan lori pun sampai dan dengan rasimnya kami pun telah berpindah. hahahahahaha.

No comments: