Saturday, November 18, 2006

Cuti Cuti Malaysia Part 3 (Terengganu Darul Iman)

Cuti Cuti Malaysia Part 3 (Terengganu Darul Iman)

Assalamualaikum................................................................................
Tanggal 17. March 2006 yang lepas aku dan rakan sekerja aku ikut pergi rombongan ke Kelantan dan Terengganu. Apa yang menariknya rakan sekerja aku iaitu Johari turut serta dalam rombongan tersebut. Kami pergi melawat pelbagai tempat menarik yang memang mempunyai warisan sejarahnya yang tersendiri.

Hari pertama kami sampai adalah di Marang iaitu dan kami pun menginap di Marang Guest House yang terletak di atas bukit. Aku pun sempat juga bergambar di Taman Awam bandar Marang. Apa yang menariknya adalah keadaan tempat tersebut berhadapan dengan laut yang indah dan tenang. Apabila diperhatikan nampak Pulau Kapas yang tersergam indah. Yang paling tak best kerana kami sampai dalam waktu petang dan tak sempat nak menghayati keindahan alam yang cukup indah
.


Cuba bayangkan dari pukul 9.00 pagi naik bas dari Seberang Perai dan seterusnya dalam pukul 5.30 baru sampai. Setelah check in di Marang Guest House aku terus turun bawah dan terus ke tepi laut. Kelembutan bayu yang bertiup sepoi sepoi bahasa menghilang penat dan letih setelah hampir 8 jam berada atas bas. Sedang asyik memerhatikan keindahan alam ciptaan Allah SWT, tiba tida terdengar suara azan berkumandang di masjid bersebelahan yang menandakan sudah masuk waktu Maghrib. Aku pun bergegas naik ke bilik dan terus mandi. Dalam pukul 8 malam kami pun turun dan makan. Sedapnya makanan yang dimasak oleh orang Terengganu, aku tambah 2 pinggan.

Selepas makan malam kami pun terus menikmati keindaahan di tepi laut secara berkumpulan, setelah semua orang masuk ke bilik masing masing disebabkan letih. Aku pun lepak secara berseorangan. Bagi aku, lepak berseorangan lagi best dari lepak dengan ramai orang. Selepas habis lepak dalam pukul 1.00 aku pun masuk tidur.

Dalam pukul 6.00 pagi aku pun bangun tidur. Seterusnya pengembaraan bermula menjelajah Terengganu. Aku pun ke Kuala Trengganu dan melawat ke tempat dimana perusahaan keropok lekor dijalankan Selepas kami melawat Seberang Takir kami pun melawat pelbagai tempat yang menarik dan indah di sekitar Kuala Trengganu.

Antara tempat yang menarik yang sempat dilawat seperti di Istana Maziah. Keaadaan sekeliling istana yang indah dan menarik. Antara tempat yang menarik adalah di Terminal Penumpang Kuala Trengganu yang dimana hiasan disana sungguh menarik. Taman Shahbandar Kuala Trengganu juga menarik di kawasan tersebut.

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Noor Arfa Batik dimana pelbagai jenis batik terdapat disana. Corak-corak yang cukup menarik dan tidak pernah dilihat oleh aku sebelum ini terdapat disana. Perkerja yang berkerja di sana cukup menarik terutamnya pelukis batik. Disana juga aku melihat bagaimana batik lukis dihasilkan. Dari lilin dicairkan dan canting digunakaan serta perwarna. Bukan mudah ya kalau nak lukis batik kerana ia memerlukan kesungguhan dan ketelitian yang amat tinggi.

Sedar tak sedar sudah pun pukul 2 petang. Destinasi kami seterusnya adalah di Masjid Tengku Tengah Zaharah atau lebih dikenali sebagai Masjid Terapung. Senibinanya yang cukup menarik dan indah memukau sesiapa sahaja yang datang ke masjid tersebut ditambah pula air tasik yang yang tenang dan warna masjid yang berwarna putih cukup menenangkan sesiapa sahaja yang datang.

Walaupun aku melawat tempat di Terengganu dalam masa yaang terhad pada pendapat aku, indah dan menarik sungguh Trengganu ditambah dengan keadaan muka-buminya, pantainya, cuacanya, makanannya dan boleh aku katakan orang Terengganu memang ramah dan baik. Tidak puas jika melawat Trengganu dalam masa satu hari sahaja. Tapi apakan daya aku pergi dengan rombongaan.

Pengembaraan pada keesokkan harinya ke negeri Cik Siti Wan Kembang iaitu negeri Kelantan.............................................................