Monday, October 30, 2006

Cuti-Cuti Malaysia Bahagian 4 - Putrajaya

Cuti-Cuti Malaysia Bahagian 4 - Putrajaya

Assalamualaikum 6 bulan yang lepas aku dan rakan sekerja aku ikut pergi rombongan ke Putrajaya. Apa yang menariknya rakan aku seperti Johari dan Radzi turut serta dalam rombongan tersebut. Terima Kasih yang tidak terhingga kepada Abang Jo kerana membawa kami ke rombongan tersebut.

Putrajaya atau nama rasminya Wilayah Persekutuan Putrajaya ialah pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan Malaysia bagi menggantikan Kuala Lumpur. Putrajaya, bandaraya pintar dalam taman terletak 25 kilometer di selatan Kuala Lumpur merupakan sebuah bandaraya futuristik yang menempatkan pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

Aku sungguh bangga sebagai rakyat Malaysia apabila melawat Putrajaya, keindahan bangunan dan alam mewarnai lanskap Putrajaya.

Bergambar dihadapan Masjid Putra, Putrajaya

Bergambar dihadapan Tasik Putrajaya

Bergambar di Taman Di Tasik Putrajaya


Bergambar Di Hadapan Masjid Putra, Putrajaya

Bergambar Di Hadapan Bangunan Perdana Putra.

Aku sungguh seronok apabila mengunjungi kesemua tempat di Putrajaya walaupun tak sempat nak ambil semua gambar. Bagi aku Putrajaya merupakan bandaraya Futuristik kebanggaan semua rakyat Malaysia ciptaan anak tempatan tanpa dipengaruhi oleh ciri ciri binaan penjajah. Putrajaya juga telah menaikkan nama Malaysia dan menempatkan Malaysia di peta pelancongan dunia kerana Putrajaya yang mempunyai identiti sendiri.

Sesiapa yang melawat Putrajaya tentu kagum dengan binaan di Putrajaya dan keadaan alam disana.

Selamat Bercuti

No comments: